Provocator titlu, recunoașteți! Și, nu, nu mă refer la bogăția sufletească, la cea a minții ori la averea culturală. Mă refer chiar la bani. La valorile materiale. Adevărul e că sunt lucruri care nu se spun. Chiar dacă le gândești. Iar motivul e simplu: ca să nu riști să fii luat în șuturi.

Dar ce-ar fi viața fără riscuri? înainte de a purcede, o precizare esențială: cel care scrie aceste rânduri NU este bogat, deci nu poate fi suspectat de pledoarie pro domo. De unde vina ura și disprețul pentru bogăție, e clar: din frustrare. Tu n-ai, altul are, doar n-o să-l iubești pentru asta!

Fiecare om e sincer convins că nu are nici a suta parte din ceea ce ar merita să aibă „la vârsta și pregătirea mea”, cum spune o expresie. Asta e valabil la modul absolut și cu atât mai mult la modul relativ, adică prin comparație cu cineva care are nu de o sută, ci de o mie de ori mai mult decât tine! „Există o explicație!”, spunea un simpatic personaj.

Pot eu să-mi ofer explicația că acela e de o mie de ori mai competent, mai deștept, mai inspirat, mai bine pregătit sau, la urma urmei, poate doar mai norocos decât mine? Să fim serioși! Și atunci, rămâne o singură explicație care ne poate liniști, până-ntr-acolo încât să nu mai facem nimic: „A furat!” Ceea ce, să ne-nțelegem, e adevărat în unele cazuri. Dar nu în toate! Să fie 5%, 10%, 30%? Sincer, habar n-am. Asta e treaba statisticilor, a analizelor economico-financiare, a organismelor de control – prea destule, slavă Domnului! Subiectul acestor rânduri este însă omul, românul, care are toate motivele să fie mândru că e bogat.

A avut idei, a știut să-și aleagă asociații, partenerii, angajații, a muncit – uneori până la epuizare – a construit ceva, când o afacere (sau un domeniu întreg!) s-a prăbușit a început altceva, a căutat mereu, s-a documentat, în fine, pe scurt, a pus osul la treabă și i-a și mers mintea. Și n-a furat.

Există oamenii ăștia? Bineînțeles! Nu prea vorbim despre ei din același motiv pentru care nu prea vorbim despre vedetele din showbiz care nu și-au injectat botox în buze și nu și-au înșelat partenerul: pentru că ne-am obișnuit să vorbim aproape exclusiv despre lucrurile care au măcar o sămânță de scandal.

Cea mai bună dovadă? Top 300. Pun pariu că pentru 99% dintre români cel puțin 200 din cei 300 – în ediția din orice an al topului – sunt complet necunoscuți. Motivul: n-au generat scandaluri și de aceea n-au ținut prima pagină a ziarelor și n-au dat naștere la niciun „Breaking news”. Dar viața, viața adevărată, viața solidă, nu prea apare la „Breaking news”. Inclusiv românii mândri că sunt bogați. sursa foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here