Miracole

Să recunoaştem: cei mai mulţi dintre noi fie nu credem în miracole – „Nu crede în miracole!”, ne-nvaţă Murphy, „Bazează-te pe ele!” –, fie credem că sunt lucruri care s-au petrecut, dacă s-au petrecut, în timpuri imemoriabile şi cumva cu discreţie: Jeanne d’Arc a auzit nişte voci, unii au crezut-o, alţii nu, noi avem de-ales dacă să credem sau nu, oricum altcineva n-a auzit vocile.

 

Şi, desigur, mai folosim cuvântul „miracol” în sens figurativ: miracol medical, miracol ştiinţific, miracol artistic.

 

În realitate, lucrurile stau puţin diferit: miracole divine s-au petrecut chiar în zilele noastre şi cu foarte mulţi martori – dintre care unii fără nicio legătură cu religia respectivă!

 

Probabil că împrejurarea cea mai spectaculoasă a fost seria de apariţii ale Fecioarei Maria, vreme de câţiva ani, începând cu 1965, deasupra Bisericii Ortodoxe Sfânta Maria din Zeitoun, Egipt. O apariţie dura intre câteva minute şi consta într-o formă luminoasă, silueta Maicii Preacurate, deasupra lăcaşului de cult.

 

Apariţiile au fost văzute de sute de mii de oameni, egipteni şi străini veniţi special pentru acest şir de miracole – care a inclus vindecări fără explicaţii ştiinţifice, printre care redarea vederii pentru mai mulţi orbi. Aceaa mulţime uriaşă, nota bene, a fost compusă din creştini de diferite rituri, mahomedani, atei, autorităţi egiptene, inclusiv preşedintele de atunci al statului! Fireşte, n-a lipsit presa, nici televiziunile. S-au făcut probabil sute de mii de fotografii şi de filme. Dar, la urma urmei, o imagine electronică poate fi falsificată, însă când ai o asemenea masă de martori – nu toţi creştini!, de ce dovezi de autenticitate mai e nevoie!?

 

A existat la un moment dat şi un episod anecdotic. Pentru că urmaşii lui Toma Necredinciosul suspectau că apariţia ar putea fi un efect butaforic, o proiecţie pe cer, într-o seară a fost oprit curentul electric în tot districtul în care se află biserica! „Surpriză”: silueta luminoasă a Fecioarei Maria a continuat să plutească în aer...

 

Ideea de miracol religios este prezentă în viaţa noastră şi în alt context, cel legat de canonizarea unor oameni cu totul excepţionali ai bisericii. Suntem dezamăgiţi şi chiar uşor intrigaţi de cât de mult a durat acest proces pentru fostul Papă Ioan Paul al II-lea, după mulţi cea mai remarcabilă personalitate a lumii contemporane, şi cât de târziu au început demersurile similare pentru Părintele Arsenie Boca. Ni se pare cumva ciudat că, într-o atare situaţie, se caută aproape detectivistic dovezile unor miracole.

 

Dar aşa trebuie să fie! Biserica are regulile ei, care trebuie respectate, nu este o instituţie care creează sau promovează vedete sub presiunea publicului. Altfel spus, nu acordă premii de popularitate!

 

În ritmul cuvenit, însă, fiecare sfânt adevărat îşi găseşte locul în constelaţia bisericii sale.

Eu cu mine

Articole similare

 • Eu cu mine

  Trecutul viitor

  Ani la rând, m-am certat aproape în fiecare zi cu un foarte bun prieten. În joacă, fireşte. Certurile noastre erau provocări intelectuale reciproce, ne puneam

 • Eu cu mine

  Bucuria de a trăi

  S-a născut pe la 1541, al doilea dintr-o famile cu 12 copii. Pentru că tatăl nu i-a lăsat nicio parte din fermă, a luat drumul mării la 13 ani şi a devenit

 • Eu cu mine

  Tunisia văzută din piscină

  A venit vara și, odată cu ea, vacanţele. În ciuda crizei, numărul românilor care-şi petrec vacanţa în străinătate creşte de la an la an. Sigur, am putea

 • Eu cu mine

  De ce nu plec la Cluj

  Ştiţi care este motivul principal pentru care nu plec mâine la Cluj? Desigur, pentru că nu m-a chemat nimeni; şi nu cunosc pe nimeni acolo; şi n-am nimic

Comentarii (2)

Alex  12.02.2017

Da, sa credem in miracole religioase si sa avem si caracter. Sa fim si subjugati de un nenea care sta si se uita la noi si ne pedepseste daca ne gandim la femei goale, bem vin si facem dragoste dar sa avem si forta. Daca ai avea caracter ai recunoaste ca religa e o porcarie facuta de niste cretini in urma cu mii de ani undeva in Palestina ca sa fraiereasca si sa fure bani de la o populatie car..

Alexandru Iga  12.02.2017

Da, sa credem in miracole religioase si sa avem si caracter. Sa fim si subjugati de un nenea care sta si se uita la noi si ne pedepseste daca ne gandim la femei goale, bem vin si facem dragoste dar sa avem si forta. Daca ai avea caracter ai recunoaste ca religa e o porcarie facuta de niste cretini in urma cu mii de ani undeva in Palestina ca sa fraiereasca si sa fure bani de la o populatie car..

Scrie un comentariu